Русия удължава ембаргото за внос на български храни

ембарго за български храни''Русия удължи с още една година ембаргото за внос на храни от България,'' обяви в Бургас министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Ветото бе наложено миналата година заради позицията на страната ни съвместно с ЕС относно ситуацията с Крим, съобщава Дарик.Министър Танева посочи днес, че ембарго е отменено единствено за месото и зеленчуците, предназначени за производство на детски храни. Това станало ясно по време на посещението й на Петербургския международен икономически форум, където се е срещнала с министъра на земеделието на Руската федерация.С постановление от май т.г. руското министерство на земеделието ще провежда процедурата по одобрението на тези оператори, които имат интерес детското хранене, посочи Танева.Документите, които ще уреждат как и по какъв начин един оператор може да влезе на руския пазар с меса и зеленчуци за детско хранене, все още са на обсъждане в руското правителство и ще бъдат издадени, като със сигурност това ще бъде разрешителен режим, провеждан от руските власти", каза тя.Министър Танева съобщи още, че до 10 юли ще бъдат извършени плащанията по мярка 10 - „Агроекология и климат". В момента текат плащанията за дребните земеделски стопани. Срокът е до 30 юни.

Източник: http://novinite.bg/articles/115130/Rusiya-udaljava-embargoto-za-vnos-na-balgarski-hrani

 
Малки и средни фирми могат да получат субсидии за управленски софтуер

малки и средни предприятияМалките и средните предприятия вече могат да кандидатстват за европейски субсидии за проекти за въвеждане на системи за управление (ERP). Процедурата по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" беше открита в края на миналата седмица. По нея компания може да получи до 200 хил. евро безвъзмездно, а общият бюджет е 30 млн. евро, т.е. поне 150 дружества могат да се възползват от финансовата помощ. Документи се подават до 15 август.По-младите компании рядко посягат към покупка на ERP или CRM (за работа с клиенти) системи, защото е голям разход. Със субсидия те могат по-бързо да внедрят продукт, който да ги направи по-ефективни.
В процедурата "Развитие на управленския капацитет" могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, които имат приключени поне три финансови години. Допустими са компании в широк кръг от сектори – от нискотехнологични до високотехнологични производства, както и софтуерни компании, развойни звена, медийни дружества и т.н. Не могат да кандидатстват дружества, които работят в сферата на селското стопанство и рибарството.Този път от процедурата са изключени големите компании, тъй като участието им в предишния програмен период беше отчетено като пречка за малките и средните предприятия. Така таванът за кандидатите сега е да имат до 250 служители и годишен оборот до 97.5 млн. лв. или активи до 84 млн. лв.С европейско финансиране по схемата компаниите могат да въведат и сертифицират системи за управление, да получат СЕ маркировка на продукти, да въведат добри производствени практики или да направят реинженеринг на бизнес процесите си, както и да закупят необходимото оборудване или софтуер. Към допустимите дейности, предвидени в първоначалния вариант на документите, е добавена и още една – дейности по листване на борсата.Финансирането се отпуска по режим de minimis, като субсидията за отделен проект е между 50 хил. лв. и 391 166 лв. Безвъзмездната финансова помощ може да бъде до 70% от разходите по проекта.
Освен възможността за покриване на разходи по емитирането и пласирането на ценни книжа от непублични в момента дружества в документите са направени още няколко промени след публикуването им за обществено обсъждане в края на април. Понижен е минималният размер на нетните приходи от продажби, който компаниите трябва да имат, за да кандидатстват за финансиране. Така прагът за микропредприятията става 210 хил. лв. общо за последните три години, а не 250 хил. лв., както беше в първоначалния вариант. Сумите за останалите групи компании се запазват – съответно 750 хил. и 3 млн. лв. за малките и средните.Въведено е и ограничение за сумата, която може да бъде отделена по проекта за реинженеринг на процесите, който се извършва задължително от външен консултант. Според Българската асоциация на консултантите по европейски програми, ако не се определи лимит, "схемата може да се превърне в инструмент за финансиране на проекти за нереален реинженеринг на стойност например 480 хил. лв. и грант 390 хил. лв.". Този аргумент е приет от управляващия орган и е добавено изискване разходите за ползване на специализирани консултантски услуги за реинженеринг на процесите да не надвишават 50% от общите допустими разходи по проекта.Има малка промяна и в критериите за оценяване, като крайният максимален брой точки става 90 вместо 100. Така, за да "премине чертата", един проект трябва да получи поне 54 точки. Преференции има за проекти, които ще се изпълняват в Северозападна България, както и за такива, с които ще се въвеждат системи за управление на околната среда.

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/06/20/2780783_malki_i_sredni_firmi_mogat_da_poluchat_subsidii_za/

 
Чуждестранните инвестиции у нас спадат с 45% до април

Πo пpeдвapитeлни дaнни нa Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa пpeĸитe чyждecтpaнни инвecтиции в cтpaнaтa зa янyapи – aпpил 2016 г., oтчeтeни cъглacнo пpинципa нa пъpвoнaчaлнaтa пocoĸa нa инвecтициятa, възлизaт нa 429.1 млн. eвpo (0.9% oт БBΠ ).
To ca пo-мaлĸo c 353.1 млн. eвpo (45.1%) cпpямo cъщия пepиoд нa  2015 г. (782.2 млн. eвpo, 1.8% oт БBΠ) . Caмo пpeз aпpил 2016 г. тe нapacтвaт c 61.6 млн. eвpo, пpи pъcт oт 196.2 млн. eвpo зa aпpил 2015 г.Дялoвият ĸaпитaл възлизa нa 165.6 млн. eвpo зa янyapи – aпpил 2016 г. Toй e пo-виcoĸ c 46.1 млн. eвpo (38.5%) oт дялoвия ĸaпитaл, пpивлeчeн пpeз янyapи – aпpил 2015 г. (119.6 млн. eвpo).Πocтъплeниятa oт инвecтиции нa чyждecтpaнни лицa в нeдвижими имoти ca 13.3 млн. eвpo, пpи 24 млн. eвpo зa cъщия пepиoд  минaлaтa гoдинa.Πo cтpaни, нaй-гoлям дял в инвecтициитe в нeдвижими имoти имaт Pycия – 2.5 млн. eвpo (18.9% oт oбщия paзмep зa янyapи – aпpил 2016 г.) и CAЩ – 1.2 млн. eвpo (9.1%).Πo пpeдвapитeлни дaнни, peинвecтиpaнeтo нa пeчaлбa (пoĸaзвaщa дeлa нa чyждecтpaннитe инвecтитopи в тeĸyщaтa пeчaлбa или зaгyбa нa дpyжecтвoтo нa бaзa) възлизa нa 139 млн. eвpo зa янyapи – aпpил 2016 г., пpи 292.6 млн. eвpo зa cъщия пepиoд пpeди гoдинa.Haй-гoлeмитe пpeĸи инвecтиции в cтpaнaтa зa янyapи – aпpил  ca oт Xoлaндия - 269 млн. eвpo.Πo пpeдвapитeлни дaнни пpeĸитe инвecтиции нa бългapcĸи дpyжecтвa  в чyжбинa зa чeтиpитe мeceцa нapacтвaт cъc 17.3 млн. eвpo, пpи нaмaлeниe oт 16.1 млн. eвpo зa янyapи – aпpил 2015 г. Caмo зa aпpил т. г. тe нapacтвaт c 6.4 млн. eвpo, пpи пoнижeниe oт 42.7 млн. eвpo зa aпpил 2015 гoдинa .

Източник: https://money.bg/finance/chuzhdestrannite-investitsii-u-nas-spadat-s-45-do-april.html

 
Спряха обявената преди две седмици концесия на летище София

концесия летище софияПроцедурата за концесия на летище София е спряна. Причината е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, съобщи БНР, позовавайки се на Министерството на транспорта.Както стана ясно преди дни, жалбата е от саудитско-кувейтското обединение МАК/АДМАК, изградило новата писта на летището. Дружеството води съдебен спор с "Летище София" за неплатени суми по неустойки. Решението за концесия беше обнародвано на 2 юни. Правителството възнамеряваше на даде софийското летище на концесия за 35 години, като новият стопанин плати 1 милиард и 200 милиона лева на държавата. Малко след като бе обнародвано решението за концесия, от синдикатите обявиха, че летището е печалившо и запитаха защо се дава на концесия. Те бяха убедени, че подобно решение ще ощети българското общество.

Източник: https://news.bg/economics/spryaha-obyavenata-predi-dve-sedmitsi-kontsesiya-na-letishte-sofiya.html

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 2 от 253