Преките инвестиции намаляват от началото на годината

preki investicii

За първите 2 месеца на 2016 г. инвестициите у нас са в размер на 81 млн. евро - спад с над 80% спрямо същия период на м.г. С най-много инвестиции е Германия.По предварителни данни преките инвестиции в страната за периода януари - февруари 2016 г., отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, възлизат на 81 млн. евро (0.2 на сто от БВП), като са по-ниски с 405.5 млн. евро (83.4 на сто) спрямо същия период на 2015 година (486.4 млн. евро, 1.1 на сто от БВП).През февруари преките инвестиции у нас нарастват с 36.1 млн. евро, при ръст от 163 млн. евро за февруари 2015 г.По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари - февруари 2016 г. възлизат на 28.9 млн. евро, при 6.3 млн. евро за януари - февруари 2015 г. През февруари 2016 г. те нарастват с 38.3 млн. евро, при ръст от 10.8 млн. евро за февруари 2015 г.За първите два месеца на годината търговското салдо е отрицателно, сочат още данните на БНБ.Износът продължава да расте по-бързо от вноса. За периода януари - февруари ръстът е с повече от 8 на сто при износа, докато вносът расте с по-малко от две на сто.За два месеца от България са изнесени стоки и услуги в размер на повече от 3,4 млрд. евро. Вносът обаче надхвърля 3,6 млрд. евро.

Източник: http://novinite.bg/articles/110263/Prekite-investicii-namalyavat-ot-nachaloto-na-godinata

 
Китайски инвеститори изразиха намерения към летище Пловдив

китайски инвеститор

До момента от фирмата са инвестирали над 84 млн. лв. у насИскат да създават агропромишлен парк в града под тепетата
Един от най-големите чуждестранни инвеститори в Пловдив, китайската фирма „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ планира продължаване на инвестиционните си планове в града под тепетата. До момента те са влели 84 милиона лева у нас и разполагат с над 90 хиляди декара обработваема земя. Към момента, дейността им се изразява в износ на вино и царевица за Китай.Това не слага край на инвестиционните намерения на китайците у нас. От „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ завиха по-рано днес пред областният управител Здравко Димитров, че искат да създадат агропромишел парк в района на Пловдив. По думите им, паркът ще има предприятия, които ще се занимават с производство, съхранение и обработка на селскостопанска продукция, което да допълни настоящата им дейност в България.Докато Здравко Димитров представяше предимствата на региона за инвестиционни проекти, като зави, че Пловдив е индустриалната столица на България, то явно от китайската компания явно вече се бяха уверили в това, защото проявиха интерес към концесията на летище Пловдив. Към момента, летището е само възможен вариант за инвестиция от страна на „Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България“ и не дадоха повече информация по темата.Очаква се китайска делегация да гостува в Пловдив между 4-ти и 7-ми юни, за да се обсъдят възможностите, които Пловдив представя пред тях.

Източник: http://podtepeto.com/GRADAT/kitajski-investitori-izraziha-namereniya-km-letishe-plovdiv/

 
България - №1 аутсорсинг дестинация в Европа

лукарски за аутсорсинг

В средата на април българският министър на икономиката Божидар Лукарски ще бъде в Лондон на първото си официално посещение. По този повод Андрю Робъл, завеждащ редакция в "Имърджинг Юръп", разговаря с него основно за аутсорсинга на бизнес процеси (ВРО) в България. Министърът също така ще участва в Emerging Europe Live - CEE: The Outsourcing Destination, първи епизод от поредицата "Имърджинг Юръп лайв", чиято премиера ще бъде на 25 април. На въпроса как през 2015-а България печели наградата на Националната аутсорсинг дестинация на Великобритания за аутсорсинг дестинация на годината Лукарски най-напред изтъква, че това е "забележително постижение и голямо признание за усилията ни". След това припомня, че България започва да развива аутсорсинг индустрията си едва преди десет години и вече е успяла да привлече водещи международни компании. Министърът споменава и получената от страната ни награда "Европейска аутсорсинг дестинация на годината" на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕОА). В отговор на въпроса Лукарски изброява няколко предимства на България като привлекателна дестинация за аутсорсинг. Първо по думите му страната осигурява висококвалифициран персонал и ниски разходи за наем, което означава конкурентни цени за бизнес дейности. Освен това според проучване на Cisco Systems България е на пето място в света и на трето в Европа по качество на широколентовите интернет връзки. Образователната система е благоприятна за развиване на бизнес процеси за аутсорсниг проекта. Една от малкото страни със специализирани гимназии, в които се преподават предмети на чужд език само след едногодишно интензивно обучение. И не на последно място, компаниите за аутсорсинг услуги в България работят на 25 различни езика и клиентите им са сред най-богатите компании в Западна Европа, Северна Америка и Азия, допълва министърът. Той посочва, че за последните пет години България е продължила да привлича близо 2 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции годишно. Най-общо като причини за привлекателността на страната ни за инвеститори Лукарски откроява здравия инвестиционен климат, стабилността и прогнозируемостта. Според него през 2015-а България е останала "остров на стабилността" и в политически, и в икономически план, което е жизнено важно за инвестиционните процеси. Той добавя и стратегическото геполитическо местоположение. Като бъдещи планове министър Лукарски отбелязва, че се планира да бъде въведена дуална система на обучение (професионално обучение, което се извършва паралелно на две места - в професионално училище и предприятие). През 2016 година ще продължим да развиваме приоритетни сектори, които досега са привлекли чуждестранни инвеститори, като аутсорсинг на бизнес процеси и автомобилната промишленост, допълва министърът. В интервюто е отделено внимание и на икономическия растеж на България и на други макроикономически показатели.

Източник: http://www.dnes.bg/business/2016/04/13/bylgariia-1-autsorsing-destinaciia-v-evropa.299236

 
Дефлацията стигна 1,5% за година

дефлациа

Дефлация в размер на 1,5% през март 2016 г. спрямо същия месец на предходната година отчита Националният статистически институт (НСИ). Само за месец спадът на потребителските цени е с 0,7%. Така за първото тримесечие на годината се регистрира инфлация в размер на 1%, което е над прогнозата на БНБ за спад в ценовия индекс между 0,3% и 0,6%.През последните две години статистиката отчита дефлация на средногодишна база – 1,6% през 2014 г. и 1,1% през 2015 г. Прогнозата на финансовото министерство е тази година дефлацията средно за годината да спадне до 0,8%, а от догодина потребителските цени да започнат да се покачват и за пръв път от доста време насам да се отбележи инфлация от 1,1%.Най-голям принос за дефлацията през последната година имат горивата. Те са поевтинели с около 20%. Цените на парното и топлата вода са се свили с около 15%, излиза от данните на НСИ. Спадът при транспортните услуги е с около 10%. При хранителните продукти също има леко намаление, с общо 1,4% за година.През март спрямо февруари 2016 г. от групите стоки и услуги най-много са поевтинели транспортът и съобщенията – с близо 2%. Сред горивата дизелът е паднал с 3,5%, бензин А95Н – с 3,1%, пропан-бутанът – с 3,3%, а метанът – с 2,2%, отчита НСИ.При храните по-сериозен спад през март се регистрира сезонно при доматите, краставиците и листните зеленчуци, а с около 2% са поевтинели яйцата. В същото време обаче цитрусите, ябълките, зелето и лещата са поскъпнали.

Източник: http://www.mediapool.bg/deflatsiyata-stigna-15-za-godina-news247913.html

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 253