Нулева инфлация и през май

nuleva inflaciaИндексът на потребителските цени за май 2016 спрямо април 2016 е 100,0%, т.е. месечната инфлация е 0,0%. Инфлацията от началото на годината (май 2016 спрямо декември 2015) е минус 1%, а годишната инфлация за май 2016 спрямо май 2015 е минус 2%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).Средногодишната инфлация за периода юни 2015 - май 2016 спрямо периода юни 2014 - май 2015 е минус 0,6%.През май 2016 спрямо предходния месец цените са се увеличили при: хранителни продукти и безалкохолни напитки (+0,1%); алкохолни напитки и тютюневи изделия (+0,2%); облекло и обувки (+0,8%); здравеопазване (+0,1%) и транспорт (+1,2%).Намаление има при жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (-0.1%); съобщения (-1.6%); развлечения и култура (-0.5%); ресторанти и хотели (-0.1%) и разнообразни стоки и услуги (-0.6%).Непроменени спрямо предходния месец остават цените на: жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - цените остават на равнището от миналия месец и образованието.

Източник: http://www.economy.bg/economy/view/23908/Nuleva-inflaciya-i-prez-maj

 
Японци строят завод с 2500 работни места край Пловдив

Японската SMCSMC Industrial Automation е японската компания, за която министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че започва да строи у нас тази година най-големия завод на Балканите за пневматични машини.
Компанията е закупила 180 000 кв. метра терен в началото на миналата година в индустриална зона "Марица" край Пловдив. Теренът е с почти изградена инфраструктура. Около 2500 работни места ще бъдат разкрити в новия завод. За целта SMC Industrial Automation планира да създаде свой център за обучение на кадри.SMC Industrial Automation е световен лидер на пазара в индустриалната автоматизация с пневматични и електрически системи с фабрики в 28 държави. Произвежда основно високотехнологични пневматични системи за контрол с широко приложение.
За компанията работят 1360 инженери, като развойните центрове са разположени в Япония, Китай, САЩ и Европа. През 2011 г. списание "Форбс" класира SMC на 49-о място сред ТОП 100 на най-иновативните компании в света. Японците останали очаровани от страната ни и много бързо взели решение за инвестицията си.
Според тях условията за правене на бизнес у нас са много атрактивни и най-вече оценявали силната подкрепа от местната власт и държавата за реализацията на своя проект.

Източник: http://news.plovdiv24.bg/644087.html

 
В Смолян откриха завод за рециклиране на пластмаса

фабрика в СмолянБлагодарение на вложените 1,1 млн. евро в производството ще се връщат до 10 000 тона отпадъчна пластмаса
Инвестиция на водещия производител на високопрецизни технически пластмасови компоненти и инструментална екипировка „Арексим Инженеринг” от 1,1 млн евро ще осигури най-малко 10 нови работни места в новооткрития завод за рециклиране на пластмаса в Смолян. Новата база ще връща обратно в производството до 10 хиляди тона отпадъчни полимери и инженерна пластмаса, заяви на откриването председателят на Съвета на директорите на компанията Кирил Асенов. Това е единственото място на Балканския полуостров, където може да се рециклира инженерна пластмаса, съобщи Асенов. Част от инвестицията е от Норвежката програма - Norway Grants 2009-2014, по която България е получила досега 120 милиона евро. Безвъзмездната финансова помощ по програмата е за 400 хиляди евро, а останалите средства са осигурени от „Арексим”. Закупени са и са инсталирани екструдиращи линии от австрийския производител „Ерема”, както и лабораторно оборудване. С новата база се затвори кръгът на рециклиращия капацитет на дружеството, като се добави екструдираща линия към съществуващата за мелене на отпадъчни пластмасови материали от различен вид. Дружеството генерира 4-5 на сто отпадък в производствения процес. През тази година ще бъдат преработени 10 хиляди тона различни видове пластмасови материали и ще се генерира между 400 и 500 тона отпадък, който иначе не може да се употреби повторно в производство.

Източник: http://eratvnews.bg

 
TELUS ще достигне 2500 служители в България

ТELUS International Europe ще удвои служителите си в Пловдив до края на годината до 500. Hа специална церемония канадската аутсорсинг група откри новия си офис в града, който ще й позволи да разшири дейността си. В момента компанията има 250 служители в Пловдив и още около 1900 в София. Офисът бе открит от президента на България Росен Плевнелиев и от Джефри Пюрит, президент на TELUS International.
"Искаме да достигнем около 2500 служители в България до края на 2016 г.", заяви пред "Капитал Daily" Пюрит. От Пловдив компанията ще обслужва клиенти на осем различни езика. От България и Румъния TELUS International Europe извършва услуги за клиенти от телекомуникациите, финансите и от технологичния сектор. За новия офис компанията е наела 3 етажа в новопостроена бизнес сграда, в които има и фитнес център, зала за йога и места за отдих."Българската аутсорсинг индустрия продължава да се разширява и заетите в нея вече са над 33 000", заяви президентът Росен Плевнелиев. Според президента на TELUS International Europe Ксавие Марсенак добавената стойност в България е много висока. Общият брой на заетите в TELUS International в цял свят е около 22 000, като над 10 процента са в България.
"Аутсорсинг индустрията в Пловдив е с най-високия темп на развитие в страната, като броят на разкритите работни места вече надминава 5000, а през следващите 3 години потенциалът на Пловдив позволява те да надминат 10 000. В града са позиционирани над 60 фирми от IT и аутсорсинг индустрията", заяви заместник-кметът по икономическите въпроси в Пловдив Стефан Стоянов. През последната година бизнеса си в града разшириха и други компании от индустрията като "Софика" и 60К.
TELUS International Europe навлезе в България през 2009 г., когато придоби компанията CallPoint New Europе, основана от Марсенак и съдружника му Филип Угринов. "Целта ни е след време да достигнем 5000 служители в България и Румъния", обяви Джефри Пюрит. В момента има 1000 служители в Румъния, където има офиси в Букурещ и Крайова. През миналата година приходите на компанията са нараснали със 73%, обявиха от TELUS International Europe, без да посочват точно число на оборота. Групата е инвестирала 5 млн. евро в дейността си през 2015 г. "Досега в България сме вложили десетки милиони долари", заяви Пюрит.В България компанията има и различни социални инициативи, в които служителите й активно участват. На 28 май компанията проведе и второто издание на "TELUS Ден на подкрепа" в Пловдив като част от ежегодната глобална доброволческа кампания на TELUS. Над 250 служители от Пловдив и София ремонтираха пансиона и училищния двор на училището за деца с увреден слух "Проф. Д-р Стоян Белинов". Компанията инвестира в проекта 25 000 евро.
В началото на май TELUS обяви, че продава 35% дял от бизнеса на дъщерната си TELUS International на една от големите азиатски компании за управление на активи - Baring Private Equity Asia. Сделката е на стойност 600 млн. долара. Baring Private Equity Asia е оценила бизнеса на канадската ТELUS International на приблизително 1 млрд. долара, се казва в официално съобщение на сайта на компанията. За да запази обаче качеството на клиентското си обслужване, TELUS е заявила намерение да запази мажоритарния дял от компанията в дългосрочен план. "С 20-годишния опит на Baring Asia в развиването на компании, силното й присъствие на азиатския пазар и нарастващото международно такова смятаме, че намерихме правилен партньор за TELUS International", каза Джефри Пюрит. Компанията майка обяви още, че ще използва приходите от продажбата на дела си за инвестиции в по-нататъшни подобрения на широколентовите си и безжични мрежи. В TELUS International е концентрирана аутсорсинг дейността на канадската телекомуникационна компания TELUS. Звената, разпръснати из няколко страни, сред които Румъния, България, Гватемала, Англия и САЩ, предлагат както IT услуги, така и клиентско обслужване и административно бизнес обслужване.

Източник: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/05/30/2768828_telus_shte_dostigne_2500_slujiteli_v_bulgariia/

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 5 от 253