Британската икономика излезе от рецесията с 0,4% ръст
Британската икономика излезе от рецесията през последното тримесечие на 2009 година с по-силен от очакваното ръст, което е добра новина за британския министър-председател Гордън Браун на фона на задаващите се парламентарни избори в страната в средата на тази година.

Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 0,4% спрямо третото тримесечие на 2009 г. при предварителна оценка за ръст от 0,3%, предаде Bloomberg. Пазарните анализатори очакваха този ръст ще се потвърди от окончателните данни на британското статистическо бюро.

Корекцията се дължи на по-голямата добавената стойност от сектора на услугите, строителния сектор и селското стопанство. Правителствените разходи, както и тези на потребителите, също се увеличават в сравнение с третото тримесечие на 2009 г., докато спестяванията намаляват.

Техният дял от разполагаемия доход на домакинствата пада от рекордните за последните 11 години 8,4% през третото тримесечие до 7% за четвъртото. Това е първия спад в дела на спестяванията от средата на 2008 г. и е израз на по-добрите икономически нагласи на потребителите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през четвъртото тримесечие е с 3,1% под стойността си за същия период на 2008 г. Британската икономика се свиваше в продължение на шест поредни тримесечия до края на септември, което се превърна в най-продължителната рецесия в следвоенния период на страната.

Британската лира поскъпва с 0,6% по време на днешната валутна търговия, като към 13:05 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,5069 долара. Отделни данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на страната се свива до 1,7 млрд. лири през четвъртото тримесечие, или 0,5% от БВП, което е най-малкото съотношение от началото на 2008 г.
 
Обвиненията срещу Нанев са заради договори с Рош България
Повдигнатите обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за неизгодни договори са заради покупки на антивирусните препарати „Тамифлу“, съобщиха от Министерство на задравеопазването.
Договорите са сключени с „Рош България“, а според прокурора от Софийската градска прокуратура Маргарита Немска нанесени вреди са за 2,45 млн. лв.

Сумата е разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, и договорената цена от министерството за доставка с „Рош България“.

„Касае се за особено тежък случай, като са нанесени имуществени вреди в особено големи размери“, коментира Маргарита Немска.

Антивирусният препарат е купен на по-висока цена, а доставката му е направена, след като е обявен краят на грипната емидемия, посочи тя.

Прокурорката обясни още, че британската оферта е пристигнала 20 дни преди сключването на договорите с Рош, освен това оферта им е била по-изгодна както за цена, така и за срокове и разфасовки на препарата.

Министърът обаче сключил двата договори с Рош за доставка на „Тамифлу“ на стойност 6,5 млн. лв.

Маргарита Немска отказа да коментира дали Божидар Нанев се е облагоделствал лично от сключените договори.

„Използван е механизмът на Закона за обществените поръчки - при форсмажорни обстоятелства (у нас тогава имаше грипна епидемия) е използвана процедурата „преговори с потенциален купувач“, каза тя.

По думите й разследването срещу министъра се води от около 5-6 месеца и е по материали от ДАНС и сигнали на няколко фармацевтични компании. Прокурор Немска обаче отказа да назове кои са те, както и не коментира дали прокуратурата проверява други договори с подписа на Нанев.

Освен на министъра на здравеопазването, прокуратурата е повдигнала обвинение и на директора на дирекция „Бюджет и счетоводство“ към Министерство на здравеопазването Димитринка Николова.

Обвиненията са по член 220 от Наказателния кодекс. По неговата сила длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и причини с това значителна вреда за организацията, която представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
 
<< Начало < Предишна 251 252 253 Следваща > Край >>

Страница 253 от 253