Областният управител на Одрин посети ТБТИК

20131202 161550В рамките на двудневното си посещение в България, Областният управител на Одрин Хасан Дуруер посети Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара. Делегацията на Областния управител включваща и областния директор на Дирекция на полицията и Областния директор на митниците, бе посрещната в сградата на ТБТИК от Председателя на Камарата Зеки Байрам. На срещата бяха обсъдени търговските и икономическите взаимоотношения между двете страни. След встъпителните си слова Председателят на Камарата предостави думата на членовете на ТБТИК взели участие в срещата. Собственикът на Комексмаш Васил Пиронков постави въпроса за проблемите на превозвачите и подчерта, че разрешаването на проблема ще бъде от полза и за двете страни. В отговор Областният управител на Одрин подчерта, че министерствата на транспорта на двете страни обсъждат редовно този въпрос и даде думата за допълнение на Областния директор на митниците. Заместник председателят на ТБТИК Бранимир Младенов обърна внимание на проблема с бежанците от Сирия и акцентира върху необходимостта от тясно сътрудничество между двете страни в това отношение. Младенов подчерта също така, че очаква в бъдеще да се подобри допълнително режима за издаване на визи за турските граждани. Областният управител на Одрин изказа своите критики по отношение на затрудненията при издаване на визи и подчерта, че облекчаването на визовия режим ще бъде от полза предимно за България. Председателят на БЧК и Заместник председател на ТБТИК Христо Григоров разказа за ползотворното сътрудничество с Червения полумесец и се обърна с призив за съдействие за да може това сътрудничество да продължи и в бъдеще. В края на срещата Областният управител Дуруер наблегна върху необходимостта от засилване на контактите между малките и средните предприятия на двете страни и обеща да доведе в София Търговско-Промишлената Палата на Одрин и Търговската Борса на Одрин с цел да се организира двустранен бизнес форум. Председателят на ТБТИК от своя страна обеща да върне посещението на Областния управител като посети Одрин с бизнес делегация, съставена от членове на Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара.

Снимки

 
ТБТИК даде обяд за Турски парламентаристи

TBMMТурско-Българска Търговско-Индустриална Камара бе домакин на официален обяд даден в чест на Председателя на Групата за приятелство с България в Турския парламент, Мустафа Йозтюрк. На срещата присъства и народния представител от Турския парламент Бюлент Белен, Търговският представител на Турция в България, както и представители на Турското посолство в София. Членовете на Управителния съвет на ТБТИК, Хюсейин Кулов, Мустафа Серт и Христо Григоров бяха сред домакините на обяда, организиран от Председателя на ТБТИК Зеки Байрам. По време на обяда беше представено актуалното състояние на търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни, като особено внимание бе обърнато на ефекта от мерките за облекчаване на визовия режим за турски граждани въведени в началото на миналата година. Турските парламентаристи се ангажираха да работят за увеличаване на инвестиционния и туристическия интерес към България.

 
Срещи за сътрудничество между ИЗСИАД и ТБТИК

cengiz yavasПредседателят на Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара Зеки Байрам се срещна с Председателя на Консултативния съвет на Сдружението на индустриалците и предприемачите в Измир (ИЗСИАД). На срещата беше представена информация относно кандидатурата на Измир за EXPO 2020 и ползите за икономиките на двете страни. На срещата проведена в офиса на ТБТИК бяха обсъдени въпросите за организиране на съвместни мероприятия и посещения при разменено гостуване между двете организации.

 
Общото събрание на ТБТИК ще се проведе на 30 Януари 2014 година

mainНа заседание на Управителния съвет на ТБТИК, проведено на 8 Ноември 2013 година бе решено Общото събрание на организацията да се проведе на 30 Януари 2014 година. На заседанието бяха обсъдени дейностите на Камарата в изминалия период и бе решено, 10 годишнината от създаването на ТБТИК да бъде отразено с издаването на Каталог-годишник. Членовете на Управителния съвет бяха запознати с предложение на търговските представители на страните от ЕС за промени в Закона за ДДС. Предоставено бе време за да се разгледат формулираните предложения за да се вземе решение за подкрепа на инициативата предложенията да бъдат представени на Министъра на Финансите. Друг въпрос обсъждан по време на заседанието беше възможността на турските фирми осъществяващи покупки в България, да възстановяват ДДС. Представена бе презентация на PWC, член на Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара. Последващите стъпки на организацията в това отношение ще бъдат предприето след становището на членовете на УС, за което им бе предоставено време. По предложение на председателя на Българския Червен Кръст бе взето решение да се организира дарителска кампания за набиране на средства за сирийските бежанци. Събраните средства ще се дарят на Българския Червен Кръст и ще послужат за закупуване на необходими материали за бежанците настанени в лагери в България.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 38