Турският бизнес в Европа се събра в Кьолн

dtik LICEСреща на турския бизнес в Европа се състоя на 6-7 Септември в германския град Кьолн. Срещата бе организирана от Съвета на турския бизнес по света, който развива дейност като част от структурата на Съвета за външноикономически взаимоотношения. Председателят на Съюза на борсите и палатите в Турция ТОВВ, Посланика на Турция в Германия, Генералния консул на Турция в Кьолн, Заместник председатели на Съвета за външноикономическо сътрудничество, заместник председатели на Съвета на турския бизнес по света, председатели на комитети Европа и Балкани в рамките на съвета, както и близо 500 представители на турския бизнес от 25 държави, обсъдиха в рамките на двудневното мероприятие възможностите за по-добро структуриране и развитие на търговските отношения помежду им. Съвета на турския бизнес по света има своите представители в над 200 града в целия свят. 120 от тях получиха своите сертификати по време на срещата. От България взеха участие представители на 10 турски фирми, които получиха своите сертификати от Председателя на ТОВВ Хисарджъклъоглу, който в своето приветствено слово подчерта, че само в Германия има над 150 000 турски предприемачи, които са започнали от нулата, а днес работа на над 500 000 германски граждани. Хисарджъклъоглу призова членовете на съвета да развиват бизнес отношенията по между си да разширяват областите на сътрудничеството си. Подчертавайки, че турската диаспора е определила 10’те години до 2023 година, за период на действията, Хисарджъклъоглу отбеляза двете основни цели на турските предприемачи, които са част от турската диаспора : до 2023 да обединяват общ капитал от 100 милиарда долара и да поне 10 фирми на представители на турската диаспора да бъдат включени в борсата в Истанбул. В края на срещата бяха раздадени сертификати и значки на всички нови представители на градове в Съвета на турския бизнес по света.

 
Делагация на Balkansiad посети Пловдив и София за b2b срещи

LICEДелегация на Асоциацията на балканските и румелийските индустриалци и предприемачи организира второ посещение в България. Над 65 представители на Асоциацията посетиха Пловдив и София, където осъществиха срещи с представители на бизнеса. Форумът организиран в Пловдив бе приветстван от заместник областния управител на Шумен Венцислав Венков, Търговското аташе на Турция в Пловдив Баръш Йеничери, Председателя на Търговска Палата Пловдив Добрина Проданова, заместник областния управител на Бурса Ибрахим Авджъ, представители на бизнес сдружение Бултиш, Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара и Североизточна Българо-Турска Търговско-Индустриална Камара. Голям брой български фирми проявиха интерес към b2b срещите след форума. Председателят на Балкансиад Айтуг Онур направи презентация на Асоциацията и представи един от най-важните проекти на организацията – Балканско Търговско изложение. В рамките на втория ден от посещението на делегацията бе организирано посещение при кмета на София Йорданка Фандъкова и Председателя на Българска Търговско-Промишлена Палата Цветан Симеонов. Йорданка Фандъкова заяви готовността си да подкрепи Балканското Търговско изложение, защото вярва, че то ще допринесе за изграждането на нови търговски връзки и ще гарантира утвърждаването на съществуващите такива. Представители на българските фирми проявиха голям интерес към двустранните срещи проведени в Българска Търговско-Промишлена Палата. В рамките на посещението на делегацията в София се осъществи и среща при Търговския представител на Турция в България Емрах Сазак, където беше представена подробна информация за търговските взаимоотношения между двете страни.

 
ТБТИК изгражда спортни мостове между българския и турския бизнес

20140426 151150В изпълнение на целите си да подпомага на всяко ниво развитието на търговско-икономическите отношения между България и Турция, Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара организира футболна среща между базирания в Пловдив спортен клуб Морски сговор и Истанбулския отбор Босфор. В отбора на Морски сговор, воден от директора на Пловдивския панаир Иван Соколов играят представители на бизнеса от различни сектори на икономиката като химическа промишленост, хранителна индустрия, недвижими имоти, банкерство и застраховане. В турския отбор преобладаваха представителите на кожарската индустрия, туризма и здравния сектор. Мачът завърши с резултат 6-4 за домакините от Истанбул, които организираха почерпка по случая след края на мача. Играчите на двата отбора се обединиха около идеята, че победител е приятелството, което се създаде благодарение на срещата. Българският отбор покани побратимения вече отбор на Босфор за реванш в Пловдив през есента. За Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара остана ангажимента да организира и тази среща.

 
СТБС събра в София Турския бизнес в България

main3След конгреса проведен през 2011 година Съвета на Турския бизнес по света продължи своята активна работа, като част от нея бяха организираните посещения в Румъния, Македония и България. Форумът в София бе организиран със съдействието на Турско-Българска Търговско-Индустриална Камара, като сред участниците имаше представители на Турски фирми от цяла България. Главният секретар на СТБС Бахри Джан Чалъджъоглу представи презентация за създаването, целите и дейностите на съвета. Председателят на ТБТИК Зеки Байрам, отбеляза, че е в България от 25 години и подчерта успешното сътрудничество с местния бизнес. След като обърна внимание на необходимостта от разработването на проекти и стратегии за инвестициите в България, Зеки Байрам подчерта, че в зората на пазарната икономика в България местния бизнес е подпомогнал Турската икономика с около 2 милиарда долара, които са инвестирани в куфарната търговия през периода. 

По време на конференцията бяха представени също така и предстоящите мероприятия на съвета. Посланикът на Република Турция в София направи кратък преглед на икономическите отношения между двете страни и обмени идеи и мнения с представителите на бизнеса.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 38