Среща с главния търговски представител на посолството на Турция в Стара Загора

news 21.04На посещение в Стара Загора беше г-н Eмрах Сазак, главен търговски представител на посолството на Турция в България. Той посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с председателят й  Олег Стоилов.  На срещата присъстваха  още зам.- председателят на Палатата  Красимира Соколова и Ниази Гиргин, представител на Турско-българска търговско-индустриална камара. В проведения разговор беше

отбелязано възходящото развитие на сътрудничеството между предприемачи от Старозагорския регион и турски бизнесмени, но по  общата оценка, съществуващия потенциал е много по-голям и би могъл да се реализира с по-добра координация и активност на работодателските организации и търговските представителства на двете страни.  Въпреки че област Стара Загора не граничи с Турция и не може да се възползва от  трансграничните европейски програми за насърчаване на икономическото сътрудничество, регионът ни има много конкурентни предимства, в т.ч. много добра транспортна инфраструктура, балансирано и добре развити икономически сектори,  научен потенциал, затова към него се проявява инвестиционен и търговски интерес от турска страна.  В това отношение България има сериозна конкуренция от близки балкански стани, като Македония и Румъния, в които инвеститорите получават активна административна подкрепа и пакет от стимулиращи условия, от които трябва да се учим, стана ясно по време на срещата.   

Беше отбелязано, че Стара Загора се развива като изложбен  и фестивален  център с международно значение, с изложения като БАТА АГРО, Фестивала на виното и културното наследство Августиада, като и с големите културни фестивали, на които има турско участие и посещение, но потенциалът е много по-голям. И тук, с общи и координирани действия би могло да има много по-добър резултат.

Традиционно добро е посещението на турски панаири и изложения от страна на старозагорския бизнес, за което турската страна предоставя много добри облекчения и стимули. Тези мерки могат да бъдат пример за българските институции, как ефективно да се помага на бизнеса.  Беше постигната договореност за по-добро съдействие и  координация между Палатата, Клуба на работодателя  и Търговския отдел на Турското посолство в България за информиране и логистична подкрепа при организиране на бизнес мисии и посещения на панаири изложения в България и Турция.

Отбелязано беше и доброто сътрудничество между двата едноименни Тракийски университета от Стара Загора и Одрин и възможността за още по-добро му развитие,  в партньорство с бизнеса и организации, като Националната академична мрежа и Регионалаен академичен център Стара Загора.    

Турските гости обърнаха внимание на голямата роля на Одринската стокова борса за търговията в Балканския регион, от която може много повече да се възползва старозагорския бизнес.  Договорено беше засилване на информационното и логистично партньорството и в това направление. Беше дискутирана и идеята за организиране на представителство на борсата в Стара Загора. 

Отново от турска страна беше повдигнат въпроса за облекчаване процедурата по издаване на български бизнес и туристически визи, което би довело до сериозно увеличаване на търговските контакти и броя на турските туристи в България. Това е особено важно в настоящата сложна международна и рискова за българския туризъм  обстановка.  Като пример бе дадена добрата гръцка практика, страна също от Европейския съюз, която след въвеждане на визови облекчения напълни Северна Гърция с турски туристи.

Олег Стоилов обеща да продължат усилията, съвместно с БТПП и други бизнес организации за решаване на този проблем

 
Първи бизнес форум на Конфедерация на работодателите „Тракия”

DSC 0307

На 14.03.2015 година в СПА хотел „Екзотик” – с. Марково, се състоя Първият бизнес форум на Конфедерацията на работодателите „Тракия”, чийто домакин бе Съюзът на предприемачите – Асеновград. Той бе открит от кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов, който пожела успешна работа на бизнес форума и сключване на много взаимоизгодни сделки.

В словото си председателят на сдружението инж. Васил Пиронков изтъкна, че Конфедерацията на работодателите „Тракия” има за цел да мотивира интереса на работодателите и да създава среда за стимулиране на контактите между членовете на сдруженията, да подпомага и защитава интересите на членуващите в нея малки, средни и големи компании, диалога и взаимодействието между предприемачите и местните власти, да участва в разработването на европейски, инвестиционни и инфраструктурни  проекти, да представя аргументирани позиции преди извършването на промени в нормативните актове, касаещи бизнеса и работодателите. Конфедерацията е организация от отворен тип и политиката й е насочена към привличането на все повече нови членове, като дългосрочната ни цел е тя да придобие статут на национално представителна работодателска организация, посочи инж. Пиронков.

Прочетен бе поздравителен адрес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в който се казва: „Вярвам, че ползотворният диалог между частните предприемачи, държавата и местните власти е ключов фактор за успешното развитие на бизнеса. Основна цел на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подобряване на условията за социално-икономическо развитие и преодоляване на дисбаланса между регионите. Затова основните ни усилия са насочени към осигуряване на качествени инфраструктури и добри транспортни комуникации, които да доведат до инвестиции. Един от основните проблеми пред регионалното развитие е изтичането на човешки капитал, масова миграция към столицата и обезлюдяване на регионите. Създаването на повече работни места и възможности за професионална реализация на хората в населените места извън София е основният начин да се противодейства на тези негативни тенденции. Затова приветствам дейността на вашата сравнително нова организация, която сега навлиза във втората си година. Заявявам готовността си за сътрудничество, конструктивен диалог и бъдещи съвместни инициативи.”

Конфедерацията на работодателите „Тракия” бе създадена през миналата година, припомни нейният председател Нишан Бъздигян, председател на Сдружението на частните предприемачи и работодатели – Пазарджик. В нея членуват още Бизнес експертният съвет – Пловдив, Сдружението на предприемачите – Панагюрище, Клубът на работодателя – Стара Загора, и Съюзът на предприемачите – Асеновград, които обхващат 300 фирми и осигуряват 12 хил. работни места в региона. Те развиват дейности от всички браншове в икономическия живот на страната – производство, строителство, селско стопанство, туризъм, хотелиерство, транспорт, здравеопазване и т.н., посочи Бъздигян.

Какво желаем от вас през периода 2015-2020 г., обърна се към политиците председателят на Клуба на работодателя – Стара Загора, Стефан Шоселов. Желаем да ни кажете, че в продължение на пет години българското законодателство ще бъде без промяна, икономическата система ще бъде такава и такава. Обединете се в няколко основни приоритета, които са най-важните за развитието на страната ни през този петгодишен период. Ако вие направите това, ще видите как ние, работодателите, ще ви се отблагодарим с много нови инвестиции, заяви Шоселов.

В бизнес форума взеха участие повече от 200 български и 27 чуждестранни фирми. В работата му участваха извънредният и пълномощен посланик на Република Индонезия в България Бунян Саптомо, почетният консул на Хашемитско кралство Йордания в България д-р Хасан Бармауи, председателят на Турско-българската търговско-индустриална камара Зеки Байрам, търговското аташе на Генералното консулство на Република Турция в България Баръш Йеничери, изпълнителният директор на Регионалната асоциация на общините „Тракия” проф. Иван Върляков, областният управител на област Пазарджик Трендафил Величков, зам.-областният управител на област Пловдив д-р Христо Грудев, кметът на община Кричим

 

 
Третата Балканска икономическа среща РУМЕЛИСИАД

IMG-20150220-WA0000 На 20 Февруари 2015 годинав град Бурса  се проведе Третата Балканска икономическа среща, организирана от РУМЕЛИСИАД, една от най-мощните асоциации на индустриалците в Турция. На срещата участваха както представители на бизнеса от Бурса така и представители на бизнеса от държави като България, Македония и Косово.

Третата  Балканска икономическа среща има за цел да помогне за развитието както на икономическите така и на културните отношения между Турция и държавите от Балканите.  В уникалния конгресен център „Ататюрк” участниците имаха шанса да осъществят контакти с представители на мощната бурсенска  индустрия.

 

 
Член на Управителния съвет на ТБТИК г-н Аслан Вурал Далга проведе среща със губернатора на Истанбул г-н Васъп Шахин.

YKЧлен на Управителния съвет на ТБТИК и едновременно представител на ТБТИК за град Истанбул - г-н Аслан Вурал Далга проведе среща със губернатора на Истанбул г-н Васъп Шахин.

На продължилата повече от час среща страните обсъдиха двустранните отношения между България и Турция. Страните се разбраха да си сътрудничат в развитието на културните и социални проекти.

 

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 38